Info / FAQ

INFO/FAQ

Boka ”Love seats”

Välj biljett och platser

Vill du boka LoveSeats, tryck på minus för att ta bort Ordinare valda biljetter. Tryck sen på Biljettyper och välj LoveSeat 1 st


Åldersregler

Så fungerar åldersgränserna:

Syftet med åldersgränser på bio är att skydda barn från att se filmer som kan vara till skada för deras välbefinnande.
Film på bio kan ha åldersgränsen: Barntillåten, 7, 11 eller 15 år. De åldersgränser som finns är reglerade i lag (2010:1882).

Ledsagarregeln:

För alla åldersgränser 7 år, 11 år samt även 15 år gäller nu den så kallade ledsagarregeln. Denna innebär att:
– Barn under 7 år får gå på en film med 7-årsgräns tillsammans med en vuxen.
– Barn från 7 år får gå på en film med 11-årsgräns tillsammans med en vuxen.
– Barn från 11 år får gå på en film med 15-årsgräns tillsammans med en vuxen.

Syftet med regeln är att ge föräldrar ökat ansvar att välja vilka filmer det egna barnet kan se.

Ogranskade filmer får 15-årsgräns

En del filmer kan ha en åldersgräns på 15 år, trots att de verkar vara fria från innehåll som kan skada barn. Det beror på att filmdistributören har valt att inte låta Statens Medieråd granska filmen. Filmen får då automatiskt åldersgränsen 15 år för offentlig visning, oavsett innehåll.

Detta gäller alltså…

BARNTILLÅTEN
Får ses på bio av alla oavsett ålder.
Innehåller inte alltför skrämmande inslag. En dramatisk ljudbild med kuslig musik och starka, skrämmande ljudeffekter eller en klippning med högt tempo kan räcka för att en film inte ska bli barntillåten. Även de yngsta kan ta del av filmer som är spännande, varför inslag av exempelvis jakter, lätt hotfulla situationer och komiskt framställda slagsmål kan förekomma.

FRÅN 7 år.
Får ses på bio av barn som fyllt 7 år. Tillåtet att se filmen från 0 år tillsammans med vuxen (över 18 år). En 7-åring börjar utveckla en större kompetens för att skapa distans till film. De skräms därför inte längre lika lätt av till exempelhotfull musik eller snabb klippning. Typexempel på scener som godkänns för visning för denna åldersgrupp är inzoomningar av ett hotfullt djurs vassa tänder i till exempeltecknad film och lättare scener med slagsmål eller skottlossning. För yngre barn, däremot, kan sådana sekvenser vara skrämmande.

FRÅN 11 år
Får ses på bio av barn som fyllt 11 år. Tillåtet att se filmen från 7 år tillsammans med vuxen (över 18 år). Barn i 11-års åldern är generellt duktiga på att skilja film och verklighet åt. Därför kan filmer med en 11-årsgräns innehålla rejält spännande och hotfulla sekvenser. Det som är avgörande är ofta graden av realism och möjligheten till identifikation. Tydlig sagokaraktär och få beröringspunkter med barnets vardag kan bidra till en 11-årsgräns, medan en realistisk skildring som barn kan identifiera sig med kan motivera en högre åldersgräns.

FRÅN 15 år
Får ses på bio av barn som fyllt 15 år. Tillåtet att se filmen från 11 år tillsammans med vuxen (över 18 år). Detaljerade våld skildringar, omfattande blodsutgjutelse och fokus på lidande är sådant som ofta innebär att en film får 15-årsgräns. Starka hot- och skräckscener samt starka skildringar av ångest eller förvirring hör också till denna kategori, liksom skildringar av starkt ångestladdad sexualitet.

Grunderna för bedömningarna

Vad som bedöms vara skadligt för välbefinnandet för olika åldersgrupper baseras på psykologisk, pedagogisk och medievetenskaplig forskning, samt kunskap om och erfarenhet av barn.

Olika barn kan uppfatta film olika

Olika barn kan uppfatta samma film på olika sätt, inte bara beroende på fysisk ålder. Intellektuell och emotionell mognad,uppväxtförhållanden och medievana är exempel på faktorer som påverkar hur barnupplever filmer. Ett känsligt och otryggt barn kan reagera på ett annat sätt än ett tryggt barn. Filmers skadlighet bedöms utifrån en tänkt genomsnittspublik.

Lämplighet bedöms inte

Åldersgränserna handlar inte om att bedöma om en film är lämplig eller passande för den aktuella åldersgruppen. Det finns företeelser och beteenden som av många anses anstötliga eller olämpliga, men som inte automatiskt bedöms kunna skada barns välbefinnande. Det gäller till exempel grovt språk, droganvändning, nakenhet och sex. Bedömningen grundar sig dock alltid på i vilket sammanhang och på vilket sätt som något skildras.

Observera att åldersgränserna på bio är en lag och inte en rekommendation som det är på video och TV. Tycker du att en film fått fel åldersgräns eller har du frågor som rör detta ämne? Då kan du ta kontakt med Statens Medieråd.


Starta filmklubb

Vill du starta en filmklubb? Det gillar vi!
Hör av dig till oss på bio@haraldsbio.se och förklara vad du tänkt med filmklubben och vilka filmer du tänkt visa. Vi kan efter det komma överens och tala vidare om upplägget som priser och dagar när ni tänkt visa filmerna.

Det du också behöver göra är att gå in på denna hemsidan: http://www.swedishfilm.com/SE/
Här kan du läsa om hur allt funkar i biovärlden, och hur du skall gå tillväga.
Eller kontakta Swedish Film på 08-445 25 50 eller info@swedishfilm.se.
Där kan du ställa alla de frågor du har.


Teknik

Vår salong byggdes under våren/sommaren 2017.
Vi har med omsorg valt den bästa utrustningen för biosalongen och därtill sköna fåtöljer och soffor.

BILD
Projektorn är en Christie 4K-projektor med DLP och 22000 lumen.
En fantastisk maskin som kommer ge dig den skarpaste bild du kan tänka.

LJUD
7.1 Surround-ljud har vi installerat, och vi lovar dig… ljudet är något du kommer reagera positivt på. Oerhört bra ljud med djup bas som gör att hela stolen vibrerar till en grym actionfilm! Vi har mätt in högtalarna för att få bästa möjliga ljudupplevelse till alla stolar.

HÖRSLINGA
För dig med hörapparat har vi installerat en hörslinga i biografen. Hörselslingan når alla stolar i salongen.

Vad är 4K?

Du har säkert hört begreppet 4K förut och andra begrepp som 2K, Ultra HD osv, men vad betyder det egentligen.

Här är en liten förklaring som kanske gör det lite mer lättbegripligt:

Vi börjar med TV-marknaden med 4K…
En förklaring: När det gäller en TV så är 4K och UHD (Ultra HD) samma sak man menar.
Gällande upplösningen för en 4K-TV tillsammans med Ultra HD Blu-Ray och nästan all annan live-streaming på nätet från Netflix, Amazon m fl. så är det upplösningen 3840×2160 man menar.

Riktig 4K är det som används i projektorer. Det är äkta 4K som är 4096×2160 pixlar.

Namn på upplösning Horisontell x Vertikal pixlar Andra namn Utrustning som använder
”Cinema” 4K 4,096x (olika) 4K Projektorer
UHD 3,840×2,160 4K, Ultra HD, Ultra-High Definition TVs
2K 2,048x (olika) Projektorer
WUXGA 1,920×1,200 Widescreen Ultra Extended Graphics Array Skärmar, Projektorer
1080p 1,920×1,080 Full HD, FHD, HD, High Definition TV och skärmar
720p 1,280×720 HD, High Definition TV

Kontakta oss

Hönö Sportcenter Förvaltning AB
Org.nr: 559064-3176

Hönö Bio
Östra Hamnen 1
475 42 Hönö

073-84 84 900

E-post: bio@honobio.se